Dne 18.7.2012 smo se nekateri člani moto kluba Soča, udeležili tečaja varne vožnje na Vranskem, na katerega nas je izžrebal g. Aleš Poljak iz Zavarovalnice TRIGLAV. Predhodno smo se morali udeležiti dvodnevne Moto delavnice, ki jo je organizirala Policija Tolmin.

Zame je bila to zelo pozitivna in predvsem konstruktivna izkušnja. Kot voznica začetnica motornega kolesa, z malo izkušnjami, sem se veliko naučila in dobila še večjo voljo in veselje za vožnjo motorja.

Dan pred odhodom sem se zavedala, da me čaka zelo naporen dan. Iz Tolmina smo štartali od 5 zjutraj, saj smo morali biti na Vranskem od 8 uri.. Ko smo prispeli, smo se prijavili na sprejemnem pultu, se spoznali z našim inštruktorjem Vojkom Safranom in ostalimi člani tečaja. 

Tečaj se nam je začel z 2 urnim predavanjem oz. teorijo. Nato smo se podali na poligon. Najprej smo se eno uro vozili z  trial motorji (odličen trening za nabiranje kondicije in ravnotežja). Po vožnji s triali nas je čakalo kosilo. Ko smo se najedli in malo odpočili smo pa zares stopili v akcijo! Pred nami je bilo približno 5 ur učenja, vožnje, spoznavanje, obvladovanje svojega motorja v določenih situacijah.

Inštruktor nam je dejal, da bomo do konca tečaja peljali motor tako, da nam bo ostal še 1 centimeter do roba gume. Ko sem to slišala, sem si sama pri sebi dejala; “ni šans”! Niti v sanjah si nisem predstavljala, da mi bo to tudi enkrat uspelo. In tako je tudi bilo. Bila sem ponosna sama nase in na viden napredek. Naučila sem se voziti motor z potiskom krmila, kam morem gledat v ovinku, obnovila znanje kako zavirati in umikati se oviri.

Zame je bila to neprecenljiva izkušnja, katero bi priporočala vsem motoristom. Tudi tisti motoristi z veliko več prevoženih kilometrov od mene, so priznali, da so se marsikaj naučili! Sploh pa, učimo se vsak dan in to je pomembno!

 

Hvala vsem, ki so in ste nam omogočili nepozaben in z znanjem obogaten dan!

 

Srečno vožnjo, Mateja Kogoj.